Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Άρτα: Η αγαπημένη μου πόλη

Πολιτισμός κι αθλητισμός :η καλύτερη δυνατή επένδυση

Για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά. Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω ως εκλεγμένη, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχίας του Γιάννη Παπαλέξη. Εκείνη την περίοδο μου εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση και λειτουργία της δημοτικής πινακοθήκης "Γιάννης Μόραλης" , ως ορισμένης, πρώτης υπευθύνου αυτής. Την περίοδο εκείνη, τη θυμάμαι προσωπικά ως μια από τις πιο δημιουργικές. 

Θεωρώ ότι τέθηκαν οι βάσεις ώστε να γίνει γνωστή πανελληνίως, στον καλλιτεχνικό κόσμο η πινακοθήκη και με την απαραίτητη συνεισφορά αρκετών συμπολιτών μας που βοήθησαν
ανιδιοτελώς, προσελκύσαμε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την τέχνη τους στο ευρύ κοινό. Επιπλέον με προσεγμένες και στοχευμένες δράσεις, καταστήσαμε το νέο, τότε χώρο, πραγματικό πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους! 

Η πινακοθήκη δεν αποτέλεσε εξ αρχής "ελιτίστικο" χώρο για τους λίγους, αλλά δημιουργική, ζωντανή κοιτίδα ουσιαστικου πολιτισμού για όλους! Όπως θα έπρεπε να είναι όλοι οι ανάλογοι δημόσιοι χώροι στην πόλη μας. 

Στην πόλη μας που επιπλέον, δραστηριοποιούνται πληθώρα ερασιτεχνικών θεατρικών, χορευτικών και μουσικών ή χορωδιακών ομάδων. Γιατί να μη γίνεται στην Άρτα το καλοκαίρι φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, με διαγωνιστικό χαρακτήρα;! Ή αντίστοιχα χορωδιακά και χορευτικά φεστιβάλ που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους από κοντινές ή και πιο μακρινές πόλεις! Το ωδείο της Άρτας καθώς και το μουσικό σχολείο, αποτελούν θησαυρό για την πόλη. Με κορωνίδα την πρόσφατα αναβαθμισμένη πανεπιστημιακή σχολή μουσικών σπουδών της Άρτας. 

Δε θα μπορούσα να παραλείψω το αρχαιολογικό μουσείο και την εφορία αρχαιοτήτων με τις εξαιρετικές δράσεις που έχουν φέρει τους πολίτες μέσα στο μουσείο και σε όλα τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής (κάστρο, γεφύρι, Ιμαρετ, νεκρόπολη, θέατρο Αμβρακίας, βυζαντινούς ναούς) Εκεί λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να έρθει η δημοτική αρχή και να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος. Όχι να πατρονάρει, αλλά να φέρει σε επαφή όλους τους φορείς της πόλης ώστε να συνδυαστούν σε δράσεις που θα φέρουν κοντά τους δημότες μας αλλά και ξένους εκτός πόλης. Η "πρώτη ύλη" υπάρχει και είναι ανεκτίμητη: το ανθρώπινο δυναμικό, οι ιδέες και οι χώροι - μνημεία. Λείπει ο συντονιστής. 

Αυτή κι θα είναι η καλύτερη επένδυση για την πόλη μας. Για τα παιδιά μας, για εμάς τους ίδιους.
Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και στον τομέα του αθλητισμού! Από παιδί δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό. Και το θεωρώ ευλογία για τα παιδιά μου να μάθουν ανάλογα! Χώρους δεν στερούμαστε! Ίσα ίσα που με τη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, είναι ευκαιρία να δημιουργηθούν και νέοι χώροι άθλησης δίπλα στο ποτάμι(πχ ποδήλατό δρόμος αποκλειστικής χρήσης) . Και σε αυτή την περίπτωση, το πολυτιμότερο κεφάλαιο (οι άνθρωποι) υπάρχει: ο όμιλος αντισφαίρισης, ο ποδηλατικός όμιλος, ο σύλλογος Δρομέων, ο ορειβατικός σύλλογος και πλείστον άλλοι, με κάθε ευκαιρία παρακινούν τον κόσμο να βγουν από τα σπίτια τους και να αθληθούν. 

Στο κολυμβητήριο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο, στα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου, αποδεικνύεται ότι όλες οι ηλικίες, αφορμή ψάχνουν να ασχοληθούν ομαδικά ή ατομικά με κάτι! Ο καναπές κι οι οθόνες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά μας κι αυτό δεν είναι υπερβολή . Ας τους δώσουμε λοιπόν και το χώρο και τον τρόπο να βγουν έξω. Κι ας τους ακολουθήσουμε και εμείς! Και εκεί λοιπόν, η δημοτική αρχή πρέπει να ακούσει τις ανάγκες όλων. Να τους προσφέρει τα μέγιστα για να παραμένουν όλοι ενεργοί, κυριολεκτικώς, κάθε μέρα!

Καταλήγοντας, θεωρώ την επένδυση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό πρωταρχικής σημασίας. Μαζί με το σχολείο (που και εκεί έχει να βοηθήσει ο Δήμος) αποτελούν αυταπόδεικτα τους πυλώνες μιας υγιούς κοινωνίας. Η κλίμακα της πόλης μας(ούτε πολύ μικρή, αλλά ούτε και μεγάλη) , είναι ιδανική για να εκμεταλλευτουμε όλα τα συγκριτικά προτερήματα που έχουμε για να γίνουμε πόλη πρότυπο! Δεν είναι λίγοι οι Αρτινοί που διαπρεπουν και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, σε προσωπικό επίπεδο! Έχοντας αυτούς ως πρότυπο, ελάτε να μάθουμε στα παιδιά μας, να μάθουμε στους εαυτούς μας να αγαπάμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Θα γίνουμε καλύτεροι πολίτες!



Μαρία (Μάρω) Ι. Νάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου