Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για το Περιβάλλον και την Ανακύκλωση στην Άρτα προτείνει η Γεωπόνος Χατζηγιαννίδου Ιουλία, υπ Δημ. Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Γέφυρα στο Μέλλον"

Περιβάλλον και ανακύκλωση

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα ευαίσθητα σημεία όλου του πλανήτη τα οποία θα μας απασχολήσουν άμεσα στα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται να αλλάξει κανένας δείκτης αν δεν αλλάξει πρώτα η σκέψη των ανθρώπων και δεν μπει στα βασικά μαθήματα ο σεβασμός στο περιβάλλον. 

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο και δεν μιλάμε παρά για τους φυσικούς πόρους. Κατά το πέρας των χρόνων διαπιστώνουμε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση όχι μόνο έβλαψε το περιβάλλον με τα άσχημα αποτελέσματα να επηρεάζουν την υγεία μας αλλά και την υγεία των παιδιών μας αλλά και όπως
αρχίζουμε και βιώνουμε την ραγδαία κλιματική αλλαγή.

Πως μπορούμε εμείς να σώσουμε μια κατάσταση και να γίνουμε ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους στην προστασία του περιβάλλοντος; Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα την σκυτάλη την είχε πάρει η πόλη των Τρικάλων η οποία βραβεύτηκε και αξιοποιεί τα οικολογικά λεωφορεία. Μέσα στα πλαίσια των δράσεων θα μπορούσε να γίνει:

. Συνεργασία του Δήμου Άρτας με κάθε τοπικό σύλλογο για τα θέματα προστασίας στα οποία θα εντάσσεται η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση.

 . Μαθήματα στα σχολεία με συγκεκριμένα εργαστήρια στα οποία θα αναπτύσσουν οι μαθητές την έννοια σέβομαι το περιβάλλον και πως διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον πετώντας σκουπίδια.

. Πρόστιμα σε παραβάτες.
. Συνεργασία του Δήμου με εταιρίες διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων.

. Κεντρικά σημεία ανακύκλωσης.

. Μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων.

 Και επειδή αναφερόμαστε στην περιοχή της Άρτας η οποία είναι γνωστή για τις βροχές της μπορεί να γίνει μελέτη για την συλλογή του βρόχινου νερού το οποίο θα χρησιμοποιείται για διάφορες ανάγκες για παράδειγμα άρδευση των πρασίνων στον ΔΉΜΟ.

 Αξιοποίηση περισσότερου χώρου για την δημιουργία πάρκων αλλά και δενδροφύτευση σε σημεία τα οποία είναι στεγνά και ξερά.

 Δημιουργία κολώνων παροχής ρεύματος με Led τα οποία θα αντλούν ενέργεια από μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα.

 Διαχωρισμός της αντιδημαρχίας καθαριότητας, πρασίνου και ανακύκλωσης σε 2 τομείς
1. Αντιδήμαρχος καθαριότητας και
2. Αντιδήμαρχος απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Φυσικά δεν είναι έργα τα οποία μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη αλλά για να μην δουν τα παιδιά μας αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να τα ξεκινήσουμε.

Για την προστασία του περιβάλλοντος εδώ και τα τελευταία χρόνια η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική ) εφαρμόζοντας πολιτικές για παράδειγμα η πολλαπλή συμμόρφωση, βιολογική γεωργία και άλλα συμβάλει στην αποτροπή των κινδύνων με την επόμενη ΚΑΠ μετά το 2020 να είναι αφιερωμένη σε περιβαλλοντολογικά και οικολογικά θέματα. Ακόμα και η γεωργία συμβάλει στην μόλυνση του περιβάλλοντος κάνοντας χρήση των χημικών τα οποία με την σειρά τους μολύνουν τα νερά επηρεάζοντας άσχημα και ένα οικοσύστημα. Εκτός από την χρήση των χημικών διαπιστώνουμε και το πέταμα των κενών φιαλιδίων στα χωράφια και στις γύρω περιοχές.

Μέτρα δράσης πλήρη ενημέρωση για τα αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό βάζοντας όμως στις γύρω περιοχές ειδικούς κάδους στα οποία θα πετάγονται τα κενά φιαλίδια αλλά και ότι μπορεί να ανακυκλωθεί.

Είναι χρέος όλων μας να φροντίσουμε για το δικό μας περιβάλλον και να τηρούμε τον αέρα καθαρό σκεπτόμενοι για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου